På grund av sitt nordliga läge upplever Sverige långa vintrar. Som ett resultat av detta innehåller traditionella svenska recept ofta relativt få färska grönsaker förutom de som skulle ha varit tillgängliga under vintermånaderna som kålrot, potatis, kål konserverad som surkål, eller en sylt gjord på lingon. Å andra sidan, på grund av landets långa kustlinje och sjöfartstraditioner, utgör fisk en viktig del av den svenska kosten.
På det hela taget är svensk mat relativt vanlig, även om vissa lokala örter och kryddor används. Traditionell svensk mat är också relativt hög i mättat fett och socker, men som de flesta andra västländer erbjuder stormarknader i allt högre grad hälsosammare alternativ, som lättmjölk.
Den traditionella svenska praxisen är att äta tre måltider varje dag – frukost, lunch och middag – där kvällsmålet är dagens huvudmåltid. Nuförtiden är det dock allt vanligare med huvudmåltiden vid lunchtid och en lättare middag. Dessutom är mellanmål, särskilt smörgåsar och frukt populära mellan måltiderna.
Här är några populära svenska rätter:
- – Ärtsoppa
- – Blodpudding – Blodpudding – En korv som tillagas genom att koka blod med fyllning.
- – Gravad lax – Torkad lax med salt, socker, vinäger och dill. Den är populär som förrätt, och äts med en dill- och senapssås, på bröd eller med potatis.
- – Inlagd sill – Pickled herring.
- – Janssons frestelse – En bakad maträtt innehållande potatis, lök och grädde, med inlagd skarpsill (svenska: ansjovis).
- – Kåldolmar – Frallor gjorda av kål fylld med fläsk och ris. De äts vanligtvis med kokt potatis, skysås och lingonsylt.
- – Knäckebröd – Ett knaprigt kexliknande bröd, gjort mestadels av råg. Det äts ofta till frukost (svenska: frukost) i form av smörgåsar som smörs och sedan toppas med kaviar, kallskuret, hårdost eller messmör (påläggsost).
- – Köttbullar – Köttbullar gjorda av Torkat renkött antingen malet (malet) nötkött, eller en blandning av malet (malet) nötkött och fläsk. Innan tillagningen blandas köttet med ströbröd och till sist hackad lök, och kryddas med salt och vitpeppar eller kryddpeppar. Köttbullar serveras traditionellt med kokt potatis, skysås, gravad gurka och lingonsylt.
- – Köttsoppa – En kött- och rotfruktssoppa. Normalt används nötkött, men ibland används istället älg eller ren. Soppan äts ibland med klimp, som är små enkla dumplings gjorda av vetemjöl, ägg och mjölk.
- – Kroppkaka – Potatisdumplings, fyllda med fläsk och lök. Serveras med smör eller grädde, och lingonsylt.
- – Lutfisk – En ovanlig rätt gjord av stockfisk (lufttorkad vit fisk) som tillagas med en lång process som involverar sodalut (en kaustiksodalösning).
- – Pyttipanna – Potatis, lök och korv eller skinka, hackad och sedan stekt tillsammans i en panna.
- – Raggmunk – Potatispannkakor.
- – Smörgåsbord – En buffémåltid, med många smårätter som gästerna kan ta till sig. Populär vid högtider och jul, den senare kallas ”Julbord”.
- – Smörgåstårta – Ordagrant översatt betyder smörgåstårta ”smörgåstårta”. Den är tillagad av lager av smörat bröd, med fyllningar mellan lagren och en topping. Fyllningarna och toppingen kan variera, men ägg- och majonnäsfyllningar är populära, och de åtföljs vanligtvis av en eller flera av kaviar, leverpastej, oliver, räkor och rökt lax. Smörgåstårta serveras kall, och skärs i skivor som en dessertkaka.