e1af08f841dc4d9483220a5090ebc2ab (2)

Fiska egna kräftor till kräftskivan

Kräftfisket är en älskad tradition i Sverige och kräftor är en mycket uppskattad delikatess på svenska kräftskivor. För att fånga kräftor behöver man använda sig av kräftburar, som är speciella fällor som placeras i vattnet för att locka till sig kräftorna.

Kräftburarna är vanligtvis tillverkade av nät och metall och är formade som en bur eller en cylinder. De innehåller ofta en bit av kräftans favoritmat, som till exempel fisk eller bröd, för att locka till sig kräftorna. Kräftburarna placeras sedan i vattnet och får ligga där i några dagar för att locka till sig kräftor.

När man har fångat tillräckligt med kräftor är det dags att förbereda dem för kräftskivan. Kräftorna kokas i en stor kastrull med vatten, salt, socker och dill. Efter att de har kokat klart, är det dags att ta fram kräftbesticken och börja äta!

Kräftor äts vanligtvis med händerna och serveras med bröd, ost och kanske till och med lite snaps. Kräftskivan är en social händelse där man sitter runt bordet och njuter av kräftorna tillsammans med goda vänner och familj.

Det finns några regler att följa när man äter kräftor. Till exempel är det viktigt att man bryter av klorerna innan man äter kräftköttet, och att man suger ur de små rören som sitter på kräftans rygg. Det är också vanligt att man sjunger kräftvisor under kräftskivan och att man skålar i snaps mellan varje kräfta. Se till att köpa din egna kräftbur hos Laxen och fiska dina egna kräftor till kräftskivan!