e1af08f841dc4d9483220a5090ebc2ab (2)

Varumärket Riedels historia

Ett varumärke som har gjort sig känt inom vintillbehörssegmentet under det senaste århundradet är Riedel glas. Det österrikiska företaget har lyckats bli till ett fast inslag på fina middagar och i professionella vinskänkningssammanhang. Men vad är det som gör deras produkter så speciella? I den här bloggen ska vi ta en titt på bakgrunden till Riedel, dess designfilosofi och vad som gör deras vintillbehör så speciella.

Riedel grundades 1756 i norra Böhmen i Tjeckien när Johann Leopold Riedel började tillverka glas i en liten by i Svartberg. Företaget fortsatte med glasproduktion under många generationer och försökte alltid att vara i framkant med nya tekniker och utveckla glasets egenskaper. 1958 blev det första steget in i vintillbehörsbranschen när Claus J. Riedel tog över företaget. Han var en övertygad vinälskare och experimenterade med olika glasdesigner för att se hur de påverkade smaken av en specifik druva eller vin. Detta blev grundstenen i Riedels designfilosofi – att varje vinsort skulle ha en egen glasdesign som förstärkte dess specifika smaker och aromer.

Riedels produkter skiljer sig från många andra vintillbehörsföretag genom deras fokus på glasens form. Designen av ett vinglas påverkar hur vinet sipps och känns i munnen. Riedel har skapat ett antal olika glasdesigner som förhöjer aromerna och smakerna av olika typer av viner, som till exempel Bordeaux, Chardonnay och Riesling. Deras glas har också en specifik tunnhet och form som gör att vinet fördelas jämnt över hela munnen. Detta gör att vinet kan avnjutas på bästa sätt och att dess smaker inte döljs eller förmedlas felaktigt.

Utöver vinglas har Riedel också utvecklat andra vintillbehör, som karaffer, dekanteringskannor och ölglas. Deras karaffer och dekanteringskannor har specifik design som hjälper att separat sediment från vinet och att förbättra dess smak och aromer genom att låta det andas. Ölglasen har också specifik design som gör att man kan njuta av en bred variation av ölaromer och smaker.

Riedel har också samarbetat med många kända vin- och champagnehus och restauranger över hela världen. De har tagit fram specifika glasdesigner för att passa deras viner och kända vinskänkare, som Robert Parker och Jancis Robinson, har hyllat Riedels designfilosofi och produkter.

Riedels historia visar hur ett kickass varumärke kan skapas av en passionerad individ med ett genuint intresse för det som han/hon gör. Riedels designfilosofi har förändrat sättet på vilket viner avnjuts och hur man kan uppleva dess smaker och aromer på bästa sätt. Är du en vinälskare och vill försöka uppleva dina favoritviner på ett ännu bättre sätt, så har Riedel definitivt något att erbjuda.